Τι είναι η βαρηκοΐα

September 12, 2018 by o6v7g0
.jpg

Τι είναι η βαρηκοΐα

Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία παρατηρείται απώλεια ακοής. Ο βαθμός βαρηκοΐας εξαρτάται από τον αριθμό των db που πρέπει να αυξηθεί ο ήχος, ώστε να μπορεί να τον ακούει ο ασθενής. Η βαρηκοΐα χωρίζεται σε βαθμούς: ελαφρά μορφή, μέτρια, μεγαλύτερη, έντονη και κώφωση. Μπορεί να επηρεάσει και το επίπεδο ομιλίας όταν εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί η αιτία που την προκάλεσε και να αντιμετωπιστεί. Η βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται σε συγγενή ή επίκτητα αίτια είτε σε ωτοσκλήρυνση είτε σε άλλες παθήσεις όπως ένας όγκος. Για την παιδική βαρηκοΐα μπορεί να ευθύνονται οι εξής παράγοντες: φλεγμονές, τραυματισμοί λόγω ήχου, ωτοτοξικά φάρμακα, λοιμώξεις ωτός, κληρονομικότητα αλλά και άγνωστα αίτια. Ο αρμόδιος ιατρός για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ).

Πληροφορίες για τη βαρηκοΐα

  • Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή, με χειρουργείο ή με εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από τα αίτια πρόκλησης και το στάδιο της νόσου. Είναι απαραίτητο κατά την εξέταση να καταγραφεί το πλήρες ιστορικό του ασθενή αλλά και της οικογένειάς του (αν υπάρχει συγγενής με βαρηκοΐα κ.ά.), αλλά και να γίνουν κάποιες εξετάσεις για να ελεγχθεί η αντίδραση του πάσχοντος στα ακουστικά ερεθίσματα.
  • Η πρόγνωση δεν είναι τόσο καλή, καθώς οι βλάβες που έχει υποστεί ο ασθενής είναι συχνά μόνιμες. Ωστόσο, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, ειδικά για τα βρέφη, τόσο πιο εύκολη καθίσταται η βελτίωση της ακοής ή ακόμη και η θεραπεία της πάθησης.

Πληροφορίες για τη βαρηκοΐα στα παιδιά

  • Για τη διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας απαιτούνται ειδικές εξετάσεις (ωτοακουστικές εκπομπές, φωνητική ακοομετρία, παιγνιοακοομετρία, ακουστικά προκλητά δυναμικά). Η επίσκεψη σε ΩΡΛ διαρκεί από 30- 45 λεπτά.
  • Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της παιδικής βαρηκοΐας θα διασφαλίσει την φυσιολογική ανάπτυξη τόσο της ομιλίας του παιδιού όσο και της κοινωνικής και μαθησιακής εξέλιξής του.

Πηγή: www.doctoranytime.gr

o6v7g


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία.


Tηλέφωνο

2311 249 152Διεύθυνση

Ναυάρχου Κουντουριώτου 2
Πολίχνη, τ.κ.56533
ΘεσσαλονίκηΒρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας