Τα τρία τμήματα του αυτιού που εμπλέκονται στη διαδικασία ακρόασης είναι: το έξω αυτί, το μέσο αυτί και το έσω αυτί.

O μηχανισμός του αυτιού

ακουστικα βαρηκοΐας αυτι
Η ακρόαση ξεκινά όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο έξω αυτί και ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού πόρου προς το τύμπανο.
Το τύμπανο παραλαμβάνει το ερέθισμα (ηχητικό κύμα) και μετατρέπει τις μεταβολές της ακουστικής πίεσης σε μηχανική κίνηση. Μεταφέρει την μηχανική κίνηση στα ακουστικά οστάρια.
Τα ακουστικά οστάρια (άκμων, σφύρα και αναβολέας) μεταφέρουν την μηχανική κίνηση στο επόμενο τμήμα του αυτιού.
Η μηχανική κίνηση φτάνει στον κοχλία. Εκεί η μηχανική κίνηση αναλύεται σε συχνότητες που αποτελούν το αρχικό ακουστικό ερέθισμα. Οι συχνότητες αυτές κωδικοποιούνται σε μορφή νευρικών σημάτων.
Το ακουστικό νεύρο παραλαμβάνει τα νευρικά σήματα και τα διοχετεύει στον εγκέφαλο.
Στον εγκέφαλο, τα νευρικά σήματα δημιουργούν σύνολα πληροφοριών που εντέλει διαμορφώνουν την αντίληψη του ήχου.

Tύποι και βαθμοί της απώλειας ακοής

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι απώλειας ακοής: αγώγιμη, νευροαισθητήρια και μεικτή, και ο κάθε τύπος επηρεάζει ένα διαφορετικό μέρος του αυτιού.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση του τύπου απώλειας ακοής από τον οποίο πάσχετε και το βαθμό της αμέσως μόλις το αντιληφθείτε.



  • Αγώγιμη απώλεια ακοής
  • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα
  • Μεικτή Βαρηκοΐα

Αγώγιμη απώλεια ακοής παρουσιάζεται όταν τα ηχητικά κύματα μπλοκάρονται στο εξωτερικό αυτί ή στο μέσο αυτί και δεν μπορούν να φθάσουν στο εσωτερικό του αυτιού, όπου η ακοή εξακολουθεί να είναι κανονική. Αιτίες της αγώγιμης απώλειας ακοής περιλαμβάνουν λοίμωξη του μέσου αυτιού (μέση ωτίτιδα), ασβέστιο δημιουργείται και περικυκλώνει το μέσο οστικό αυτί (ωτοσκλήρυνση), συσσώρευση ωστικού κεριού ή υγρού που οφείλονται σε κρυολογήματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αγώγιμη απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.

Νευροαισθητηριακή απώλεια ακοής ευθύνεται για το 90% των ενηλίκων προβλημάτων ακοής. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα εμφανίζεται όταν τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία (εσωτερικό αυτί) υποστούν βλάβη και ο ήχος δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η επεξεργασία του. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη γήρανση, την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο χωρίς την κατάλληλη προστασία της ακοής, ασθένειες όπως η παρωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νόσος του Meniere, φάρμακα (π.χ. σισπλατίνη, η κινίνη ή ορισμένα αντιβιοτικά) ή ερυθρά (Γερμανική ιλαρά) τα οποία λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μόνιμη. Βοηθήματα ακοής μπορούν να βοηθήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μεικτή Βαρηκοΐα είναι ένας συνδυασμός  αγώγιμης απώλειας ακοής και νευροαισθητήριας βαρηκοΐας. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να θεραπευθεί μέσω της ιατρικής ή χειρουργικής επέμβασης, ενώ η νευροαισθητήρια  βαρηκοΐα είναι μόνιμη, αλλά μπορεί να διορθωθεί από τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Πολύ συχνά η απώλεια ακοής περνά απαρατήρητη, λόγω της σταδιακής εμφάνισης της καθώς και της πληθώρας των τύπων βαρηκοΐας. Συνήθως η οικογένεια και οι φίλοι παρατηρούν πρώτοι ότι υπάρχει πρόβλημα πριν από το άτομο με την απώλεια ακοής. Τα άτομα με απώλεια ακοής συχνά αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο έχουν χάσει την ακοή τους από τη στιγμή που ζητούν βοήθεια.

Σημάδια της απώλειας ακοής

ακουστικά βαρηκοίας

Σημάδια της απώλειας ακοής μπορεί να είναι:

  • Νομίζουμε ότι οι  άνθρωποι μιλάνε σιγά είτε μουρμουρίζουν.
  • Ζητάμε από τους άλλους να επαναλαμβάνουν αυτό που μόλις είπανε.
  • Δυσκολία παρακολούθησης συνομιλιών όταν το φόντο είναι θορυβώδες ή σε συζητήσεις που εμπλέκονται πολλά άτομα.
  • Δυσκολία στην κατανόηση παιδικών και  γυναικείων φωνών.
  • Ακούμε τους ανθρώπους όταν μιλούν, αλλά υπάρχει δυσκολία κατανόησης των λέξεων.
  • Η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πρέπει να παίζουν πιο δυνατά από το κανονικό για να γίνουν κατανοητά.
  • Υψηλής συχνότητας ήχοι, όπως  πουλιά, τριζόνια και  κουδούνια  δεν ακούγονται.
  • Η οικογένεια, οι συνάδελφοι και οι φίλοι παρατηρούν ότι υπάρχει πρόβλημα ακοής.
  • Ακούγεται συχνά ένας ήχος ή βούισμα στα αυτιά.

Η συναισθηματική εξέλιξη στην βαρηκοΐα

Η διαδρομή από την στιγμή που παρουσιάζεται βαρηκοΐα σε κάποιο άτομο μέχρι την στιγμή που θα εφαρμόσει ακουστικό βαρηκοΐας έχει μερικές στάσεις. Διαβάστε παρακάτω την εξέλιξη και διαμόρφωση των συναισθημάτων του κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής.

Άρνηση

Πολλοί άνθρωποι περνούν συνήθως το στάδιο της άρνησης, περιμένοντας 5-7 χρόνια πριν κάνουν το 1ο βήμα για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας τους.
Μπορείς να κατηγορείς άλλους αντί να παραδεχτείς την απώλεια ακοής σου. π.χ. «Εάν δεν μουρμούριζαν οι άλλοι θα μπορούσα να τους ακούσω!»
Απογοήτευση / Θυμός

Θυμώνεις που χρειάζεται να ζητάς συνεχώς από τους άλλους να επαναλάβουν τι είπαν.
Εκνευρίζεσαι που οι άλλοι περιμένουν από εσένα να ακούς κανονικά.
Αρχίζεις να αντιμετωπίζεις με δυσαρέσκεια τους οικείους σου γιατί ακούνε κανονικά ή γιατί σχολιάζουν την απώλεια ακοής σου.

Συμβιβασμός

Αναγνωρίζεις το πρόβλημα αλλά δεν το αποδέχεσαι πλήρως.
Αρνείσαι ότι χρειάζεσαι ακουστικό βαρηκοΐας ή αποφασίζεις να το φοράς μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Κατάθλιψη

Αθεράπευτη απώλεια ακοής οδηγεί σε στεναχώρια ή και σε αποξένωση από την οικογένεια και τους φίλους.
Εάν η στεναχώρια και η αποξένωση επιμείνουν μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Αποδοχή

Επιτέλους αναγνωρίζεις ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου.
Αποφασίζεις να ενημερωθείς πλήρως για την απώλεια ακοής και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Η απώλεια ακοής αναπτύσσεται όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με ένα ή περισσότερα μέρη του αυτιού. Η απώλεια ακοής δεν μπορεί να παρομοιαστεί σαν να ακούς ήχους με την ένταση χαμηλωμένη. Αντ ‘αυτού, ορισμένοι ήχοι ή τόνοι είναι πιο δύσκολο να ακουστούν από άλλους.

Αιτίες της απώλειας ακοής


Αιτίες της απώλειας ακοής μπορεί να περιλαμβάνουν:

Γήρανση:  Η απώλεια ακοής είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Μεταξύ των ηλικιών 30 έως 40, τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί αρχίζουν να πεθαίνουν. Από την ηλικία των 60 έως 65, περίπου 30% του πληθυσμού έχει μια απώλεια ακοής που είναι αρκετά σημαντική για να επηρεάσει την ικανότητά τους να ακούν τους καθημερινούς  ήχους, όπως είναι η ομιλία. Η απώλεια ακοής κυμαίνεται από δυσκολία  ακοής απαλών ήχων ή την κατανόηση του λόγου έως ολοκληρωτική κώφωση. Για περίπου ένα στα 10 άτομα, η απώλεια ακοής φτάνει τελικά σε  σημείο όπου απαιτούνται ακουστικά βαρηκοΐας.

Η έκθεση σε θόρυβο: Η έκθεση σε θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή σας συμβαίνει στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο. Ορισμένα επαγγέλματα, όπως βιομηχανικοί εργάτες, μουσικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί,  αγρότες και εργάτες οικοδομών περνούν ένα μεγάλο μέρος της εργάσιμης ημέρας τους εκτεθειμένα παρατεταμένα σε  υψηλά επίπεδα θορύβου. Καθημερινά εκτίθεστε σε θόρυβο στο σπίτι με τη χρήση συσκευών όπως στεγνωτήρας μαλλιών, ηλεκτρικές σκούπες, MP3, ηχεία surround, φυσητήρες φύλλων, χορτοκοπτικές μηχανές και πολλά άλλα.

Άλλες αιτίες: Ασθένειες, μολύνσεις αυτιών, ορισμένα φάρμακα, κληρονομικότητα ή σωματική βλάβη μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην απώλεια ακοής.
Το 70% των προβλημάτων βαρηκοΐας μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως με τη χρήση της ακουστικών βαρηκοΐας.





Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία.


Tηλέφωνο

2311 249 152



Διεύθυνση

Ναυάρχου Κουντουριώτου 2
Πολίχνη, τ.κ.56533
Θεσσαλονίκη



Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας